Suroviny:
- múka, 500 gr.;
- rozpustené maslo, 100 gr.;
- 1/2 lyžičky soli;
- 1 vajce;
- 3 lyžice cukor;
- mlieko, 300 ml;
- 2 lyžičky sušeného droždia;
- 2 poháre maku;
- 1 1/3 pohára práškového cukru;
- 1/2 pohára hrozienok.
Postup:
- Hrozienka prepláchneme a necháme namočené v teplej vode.
- Pripravíme si kvások: do 100 ml vlažného mlieka (40 °C) dáme droždie a 1 lyžicu cukru. Necháme 10 minút postáť. Mlieko by sa malo napeniť.
- V miske si rozmiešame múku, soľ, 2 lyžice cukru, 200 ml vlažného mlieka, žĺtok a kvások. Pridáme 90 gramov rozpusteného masla a vypracujeme na cesto. Zakryjeme a odložíme na 1 hodinu na teplé miesto vykysnúť.
- Mak namelieme a zmiešame s 1 1/3 pohára cukru a s hrozienkami. Prilejeme 50 ml horúcej vody.
- Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a potrieme najprv rozpusteným maslom a potom makovou zmesou (dá sa použiť aj lekvár, príp. mleté orechy, či kakao). Zrolujeme a necháme ešte 15 minút vykysnúť na teplom mieste.
- Natrieme rozšľahaným bielkom a popicháme, aby makovník nepraskol.
- Pečieme 10 minút v rúre zohriatej na 190 °C (375 F). Potom teplotu znížime na 175 °C (350 F) a pečieme ešte 20 minút.
0 comments:
Zverejnenie komentára