sobota 11. januára 2014

Makovník


Suroviny:
  • múka, 500 gr.;
  • rozpustené maslo, 100 gr.;
  • 1/2 lyžičky soli;
  • 1 vajce;
  • 3 lyžice cukor;
  • mlieko, 300 ml;
  • 2 lyžičky sušeného droždia;
  • 2 poháre maku;
  • 1 1/3 pohára práškového cukru;
  • 1/2 pohára hrozienok.
Postup:
  1. Hrozienka prepláchneme a necháme namočené v teplej vode.
  2. Pripravíme si kvások: do 100 ml vlažného mlieka (40 °C) dáme droždie a 1 lyžicu cukru. Necháme 10 minút postáť. Mlieko by sa malo napeniť.
  3. V miske si rozmiešame múku, soľ, 2 lyžice cukru, 200 ml vlažného mlieka, žĺtok a kvások. Pridáme 90 gramov rozpusteného masla a vypracujeme na cesto. Zakryjeme a odložíme na 1 hodinu na teplé miesto vykysnúť.
  4. Mak namelieme a zmiešame s 1 1/3 pohára cukru a s hrozienkami. Prilejeme 50 ml horúcej vody.
  5. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a potrieme najprv rozpusteným maslom a potom makovou zmesou (dá sa použiť aj lekvár, príp. mleté orechy, či kakao). Zrolujeme a necháme ešte 15 minút vykysnúť na teplom mieste. 
  6. Natrieme rozšľahaným bielkom a popicháme, aby makovník nepraskol.
  7. Pečieme 10 minút v rúre zohriatej na 190 °C (375 F). Potom teplotu znížime na 175 °C (350 F) a pečieme ešte 20 minút.

0 comments:

Zverejnenie komentára

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...