Suroviny (na cca 12 fliaš s objemom 3 dcl):
- 2,5 kg očistených jabĺk (olúpané štvrtinky),
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 250 g kryštálového cukru (cukru môze byť aj menej, ak sú jablká sladké),
- škorica.
Postup:
- Jablká dáme do hrnca, podlejeme vodou (1- 1,5 dl ) a necháme variť.
- Pridáme vanilkový cukor, kryštálový cukor a škoricu. Občas premiešame, aby sa zmes nepripálila.
- Keď sú jablká rozvarené, pretlačíme cez sito (napr. pomocou naberačky).
- Naplníme do fliaš a sterilizujeme 20 minút.
Poznámka (ako sterilizovať):
Postup podľa mojej mamky: na platňu sporáku dáme hrniec s hrubším dnom. Doňho dáme na spodok starú utierku alebo nejakú plátenú handričku (aby nepraskli fľaše od plameňa) a naukladáme naplnené a uzavreté fľaštičky. Napustíme vodu takmer do polovice výšky fliaš, zakryjeme pokrievkou a necháme variť. Keď začne vrieť, stíšime plameň a pomaly varíme 20 minút.
0 comments:
Zverejnenie komentára