nedeľa 20. apríla 2014

Pizza pečená na kameni


Suroviny (na cesto pre 2 pizze):
  • 2 poháre vlažnej vody, 500 ml;
  • 2 lyžice medu alebo cukru;
  • 2 lyžice sušeného droždia;
  • 3 poháre celozrnnej múky, 900 ml;
  • 2 1/2 pohára hladkej múky, 750 ml;
  • 2 lyžičky soli;
  • 6 lyžíc olivový olej.
Postup:
  1. Vodu ohrejeme v mikrovlnke na 40 °C/110 °F približne 35 sekúnd. Pridáme do nej med a sušené droždie a necháme postáť cca 10 minút, až droždie začne peniť.
  2. V miske zmiešame múku so soľou a olejom. Pridáme vodu s droždím a spracujeme na cesto. (V robote ho necháme miešať aspoň 5 minút.)
  3. Nechame vykysnut cca hodinu a pol.
  4. Cesto vyvaľkáme na papieri na pečenie na okrúhly tvar a hrubku cca 1 cm. 
  5. Pripravíme si suroviny, ktoré pojdu navrch pizze (napr. syr, salámu, olivy, papriku, huby, atď).
  6. Kameň na pizzu vložíme uprostred do studenej rúry a až potom ju zapneme a necháme nahriať na 260 °C/500 °F.
  7. Kameň opatrne vyberieme z rúry pomocou rukavíc a položíme na povrch, ktorý neprihorí (napríklad navrch plynového sporáka). Pomúčime ho s kukuričnou múkou, aby sa nám cesto neprilepilo na kameň.
  8. Cesto preklopíme z papiera na pečenie na kameň. Potrieme paradajkovou zmesou, posypeme syrom a nakrájanou zeleninou a bylinkami, príp. pridáme salámu.
  9. Kameň s pizzou vložíme naspať do rúry. Pečieme cca 13-16 minút. Vyberieme z rúry, pizzu preložíme na krájaciu dosku a necháme chvíľku vychladiť. 
  10. Kameň po použití necháme vychladnúť. Umývame ho výhradne vodou bez saponátu, lebo inak by saponát nasal a ďalšie pizze by chutili po ňom. Veľkou výhodou kameňa je, že upečie cesto do chrumkava a to i uprostred pizze, kde sa nám to predtým nikdy nedarilo vďaka veľkému množstvu surovín ktoré dávame navrch. 

0 comments:

Zverejnenie komentára

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...