Suroviny:
- 750 g zemiakov (surových, ostrúhaných),
- 300 g hrubej múky,
- bryndza (125 g),
- smotana na varenie 12% (100 g),
- soľ,
- 3 plátky slaniny.
Postup:
- Do veľkého hrnca dáme cca 2,5 litra vody s 1 zarovnanou lyžicou soli a privedieme do varu.
- Medzitým nakrájame zemiaky na menšie kusy, rozmixujeme, pridáme 1/3 lyžice soli a hrubú múku. (V prípade čerstvejších zemiakov dáme viac múky. Hustotu zmesi vyskúšame hodením malého kúsku do vriacej vody. Ak sa rozvarí a rozpadne, do zmesi pridáme viac múky.)
- V malom hrnci si zatial môžeme popražiť pár plátkov slaniny, nakrájanej na malé kúsky.
- Keď voda vrie, začneme cez haluškovač pretláčať cesto. Zamiešame, aby sa cesto neprilepilo na dno hrnca.
- Po zovretí varíme asi 2-3 minúty. Občas premiešame. Následne scedíme a rozmiešame s bryndzou, podľa jej slanosti dodatočne dosolíme napríklad cca 1/3 lyžicou soli. Primiešame 1/2 kelímka smotany na varenie a posypeme popraženou slaninkou.
TIP: Namiesto haluškovača môžme prípadne použiť strúhadlo s väčšími dierkami. Namiesto bryndze sa môže dať tvaroh + mlieko / cottage syr / kapusta.
0 comments:
Zverejnenie komentára