pondelok 13. januára 2014

Halušky

Suroviny:

  • 750 g zemiakov (surových, ostrúhaných),
  • 300 g hrubej múky,
  • bryndza (125 g),
  • smotana na varenie 12% (100 g),
  • soľ,
  • 3 plátky slaniny.


Postup:

  1. Do veľkého hrnca dáme cca 2,5 litra vody s 1 zarovnanou lyžicou soli a privedieme do varu.
  2. Medzitým nakrájame zemiaky na menšie kusy, rozmixujeme, pridáme 1/3 lyžice soli a hrubú múku. (V prípade čerstvejších zemiakov dáme viac múky. Hustotu zmesi vyskúšame hodením malého kúsku do vriacej vody. Ak sa rozvarí a rozpadne, do zmesi pridáme viac múky.)
  3. V malom hrnci si zatial môžeme popražiť pár plátkov slaniny, nakrájanej na malé kúsky.
  4. Keď voda vrie, začneme cez haluškovač pretláčať cesto. Zamiešame, aby sa cesto neprilepilo na dno hrnca.
  5. Po zovretí varíme asi 2-3 minúty. Občas premiešame. Následne scedíme a rozmiešame s bryndzou, podľa jej slanosti dodatočne dosolíme napríklad cca 1/3 lyžicou soli. Primiešame 1/2 kelímka smotany na varenie a posypeme popraženou slaninkou.

TIP: Namiesto haluškovača môžme prípadne použiť strúhadlo s väčšími dierkami. Namiesto bryndze sa môže dať tvaroh + mlieko / cottage syr / kapusta.

0 comments:

Zverejnenie komentára

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...