nedeľa 22. júna 2014

Čerešňový lekvár


Suroviny:
  • čerešne (príp. i iné ovocie, napr. jahody, maliny, ríbezle), max. 2 kg;
  • cukor, 1/4 hmotnosti ovocia;
Postup:
  1. Čerešne vykostkujeme. 
  2. Ak varíme lekvár iba z čerešní, je dobré časť čerešní rozmixovať. Ak zmiešame čerešne i s iným ovocím, napr. jahodami, malinami, ríbezľami, nemusíme časť čerešní rozmixovať. Ak pridáme ríbezle, treba ich najprv samostatne pár minút povariť (aj so stopkami) a potom prepasírovať cez sito, aby sa nedostali do lekváru kostky. 
  3. Varíme v širokom kastroli na slabšom plameni, aby sa lekvár nepripálil. Spočiatku miešame občasne, neskor častejšie, aby sa nepripálil.
  4. K čerešniam pridáme cukor a ďalej varíme. 
  5. Test na zistenie, či je lekvár už hotový: Vareškou kvapneme kúsok z lekváru na tanierik a ak sa hmota takmer nerozteká, tak je hotový. Po vychladnutí lekvár ešte zhustne.
  6. Čisté fľaše a viečka postavíme na plech a nahrejeme na 100 °C (212 °F) cca 5-10 minút. 
  7. Fľaše naplníme lekvárom, zatvoríme viečkom a otočíme hore dnom. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí skladujeme na chladnom a tmavom mieste.

0 comments:

Zverejnenie komentára

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...