Suroviny:
- čerešne (príp. i iné ovocie, napr. jahody, maliny, ríbezle), max. 2 kg;
- cukor, 1/4 hmotnosti ovocia;
- Čerešne vykostkujeme.
- Ak varíme lekvár iba z čerešní, je dobré časť čerešní rozmixovať. Ak zmiešame čerešne i s iným ovocím, napr. jahodami, malinami, ríbezľami, nemusíme časť čerešní rozmixovať. Ak pridáme ríbezle, treba ich najprv samostatne pár minút povariť (aj so stopkami) a potom prepasírovať cez sito, aby sa nedostali do lekváru kostky.
- Varíme v širokom kastroli na slabšom plameni, aby sa lekvár nepripálil. Spočiatku miešame občasne, neskor častejšie, aby sa nepripálil.
- K čerešniam pridáme cukor a ďalej varíme.
- Test na zistenie, či je lekvár už hotový: Vareškou kvapneme kúsok z lekváru na tanierik a ak sa hmota takmer nerozteká, tak je hotový. Po vychladnutí lekvár ešte zhustne.
- Čisté fľaše a viečka postavíme na plech a nahrejeme na 100 °C (212 °F) cca 5-10 minút.
- Fľaše naplníme lekvárom, zatvoríme viečkom a otočíme hore dnom. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí skladujeme na chladnom a tmavom mieste.
0 comments:
Zverejnenie komentára