utorok 24. júna 2014

Pestovanie hrozna

Cez víkend sme sa rozhodli konečne zlikvidovať polovysušený rododendronový záhon a namiesto neho zasadiť hrozno vedľa plotu. Ako som vypozorovala v niektorých viniciach zasadia v každom piatom rade na začiatok ružu ako indikátor, na ktorom je prvom vidieť, ak je okolie napadnuté škodcami. Tak aj my sme sa rozhodli skombinovať hrozno a ruže do jedného záhonu. Spomenula som už, že mám rada ruže? :)


Takto vyzeral náš záhon po vykopaní rododendronov.


Hrozno potrebuje oporu, preto sme na plot pripevnili 2 droty vo výške 3 a 6 stop pomocou malých háčikov.


Keďže hrozno má hlboké korene, pred zasadením je dobré zeminu prekopaním uvoľniť. Vybrali sme dve varianty hrozna, Mary Kay (zelené) na jedenie a Frontenac (modré) na prípadné robenie vína.

Prerezávanie hrozna je doležité. Chystáme sa nasledovať Kniffen systém: Prvý rok sa hrozno nechá rásť a na konci sezóny sa vyberie najsilnejšia vetva, ktorá sa neskor stane kmeňom. Túto vetvu treba pripevniť k obom drotom a mala by stáť rovno.

Druhým rokom je potreba vybrať 4 dobré úponky vyrastajúce z centrálneho kmeňa a pripevniť ich k drotom (dva na nižší drot, dva na vyšší drot). Koncom druhého roku je potreba odstrániť všetky ostatné vetvy.

Tretím rokom začne vinič dávať ovocie na 4 vetvách, ktoré sme nechali rásť. Pre úrodu na nasledujúci rok bude treba vymeniť tieto vetvy za nové a odstrániť koncom roku (november) povodné štyri.

Znie to celkom jednoducho, akurát si musíme pár rokov počkať na ovocie, tak uvidíme..

0 comments:

Zverejnenie komentára

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...