Suroviny:
- hladká múka, 300 gr.;
- ražná/jačmenná múka, 100 gr;
- cukor práškový, 50 gr.;
- cukor hnedý, 150 gr.;
- mleté vlašské orechy, 100 gr.;
- 3 vajcia;
- 2 kopcovité lyžice medu;
- maslo, 100 gr.;
- 1 lyžička prášok na pečenie;
- 1 lyžička sódy bikarbóny;
Korenie na perník:
- (3 lyžičky kakao);
- 1 lyžička vanilka;
- 1 lyžička škorice;
- 1/2 lyžičky muškátový oriešok;
- 1/4 lyžičky mleté klinčeky;
- 2 lyžičky mletý zázvor;
Na ozdobenie:
- práškový cukor, 200 gr.;
- 2 lyžičky citrónová šťava;
- 1 bielok;
Postup:
- Múku si preosejeme cez sito, ak má hrudky. Med rozpustíme spolu s maslom na panvici.
- Do misky nasypeme múku spolu s cukrom. (Ak nerobíme cukrovú polevu, treba dať viac cukru do cesta.) Pridáme kypriaci prášok a perníkové korenie. Pridáme 2 celé vajcia a 1 žĺtok (bielok si necháme na potretie alebo na polevu). Zalejeme zmesou masla a medu. Vypracujeme na cesto. Pre tmavšiu farbu sa možu pridať i 3 lyžičky kakaa.
- Cesto odložíme na 24 hodín do chladničky.
- Vyvaľkáme ho na tenko a vykrojíme tvary pomocou formičiek. Uložíme na vymastený pekáč a možeme ozdobiť mandľami. (Mandle treba nechať odstáť vo vriacej vode, olúpať a rozdeliť na dve polovice.)
- Perníky potrieme bielkom (bielok možeme ochutiť 2 lyžicami silnej kávy). Pečieme na slabom plameni 10-15 minút.
- Po upečení hneď preložíme z plechu na tanier a necháme vychladnúť. Možeme ozdobiť i polevou (pomocou kornútka z celofánu – 10 x 12 cm). Poleva má byť hustá, aby sa neroztekala.
- Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe, aby zostali makké.
0 comments:
Zverejnenie komentára