štvrtok 17. decembra 2015

Medovníčky


Suroviny:
  • hladká múka, 300 gr.;
  • ražná/jačmenná múka, 100 gr;
  • cukor práškový, 50 gr.;
  • cukor hnedý, 150 gr.;
  • mleté vlašské orechy, 100 gr.;
  • 3 vajcia;
  • 2 kopcovité lyžice medu;
  • maslo, 100 gr.;
  • 1 lyžička prášok na pečenie;
  • 1 lyžička sódy bikarbóny;
Korenie na perník:
  • (3 lyžičky kakao);
  • 1 lyžička vanilka;
  • 1 lyžička škorice;
  • 1/2 lyžičky muškátový oriešok;
  • 1/4 lyžičky mleté klinčeky;
  • 2 lyžičky mletý zázvor;
Na ozdobenie:
  • práškový cukor, 200 gr.;
  • 2 lyžičky citrónová šťava;
  • 1 bielok;
Postup:
  1. Múku si preosejeme cez sito, ak má hrudky. Med rozpustíme spolu s maslom na panvici.
  2. Do misky nasypeme múku spolu s cukrom. (Ak nerobíme cukrovú polevu, treba dať viac cukru do cesta.) Pridáme kypriaci prášok a perníkové korenie. Pridáme 2 celé vajcia a 1 žĺtok (bielok si necháme na potretie alebo na polevu). Zalejeme zmesou masla a medu. Vypracujeme na cesto. Pre tmavšiu farbu sa možu pridať i 3 lyžičky kakaa.
  3. Cesto odložíme na 24 hodín do chladničky.
  4. Vyvaľkáme ho na tenko a vykrojíme tvary pomocou formičiek. Uložíme na vymastený pekáč a možeme ozdobiť mandľami. (Mandle treba nechať odstáť vo vriacej vode, olúpať a rozdeliť na dve polovice.)
  5. Perníky potrieme bielkom (bielok možeme ochutiť 2 lyžicami silnej kávy). Pečieme na slabom plameni 10-15 minút.
  6. Po upečení hneď preložíme z plechu na tanier a necháme vychladnúť. Možeme ozdobiť i polevou (pomocou kornútka z celofánu – 10 x 12 cm). Poleva má byť hustá, aby sa neroztekala.
  7. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe, aby zostali makké.

0 comments:

Zverejnenie komentára

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...