sobota 26. decembra 2015

Kyslá kapusta (Sauerkraut)


Suroviny (na malý 3-litrový sud):
  • 1 1/2 hlávky veľkej kapusty, 3 1/2 kg;
  • 4 lyžice soľ na zaváranie (bez jódu);
  • 1 1/2 lyžice rasce;
  • čierne korenie;
  • 1 cibuľa;
  • bobkový list;
  • kopor;
Postup:
  1. Kapustu umyjeme a očistíme. Odstránime stopku. Listy nakrájame na tenučké plátky, pričom jeden list si odložíme bokom.
  2. Kapustu po častiach osolíme a podusíme v samostatnej nádobe. 
  3. Na spodok suda dáme rascu a kopor a zakryjeme kapustným listom.
  4. Podusenú kapustu premiestnime do suda a utlačíme. Dáme na ňu vrstvu cibule, bobkový list a čierne korenie. Opakujeme pre ďalšie vrstvy.
  5. Na konci kapustu v sude zaťažíme pomocou kameňov. Šťava by mala byť približne 2-3cm nad kameňmi. Ak nemáme dosť šťavy, pridáme prevarenú a vychladenú vodu. 
  6. Sud zakryjeme vekom a nalejeme vodu do kanáliku okolo veka. Týmto sa zabráni tomu, aby do suda prenikal kyslík.
  7. Necháme pri izbovej teplote kvasiť cca 3 týždne. Potom spotrebujeme alebo skladujeme na chladnejšom mieste (teplota pod 12 °C).

0 comments:

Zverejnenie komentára

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...