Suroviny (na malý 3-litrový sud):
- 1 1/2 hlávky veľkej kapusty, 3 1/2 kg;
- 4 lyžice soľ na zaváranie (bez jódu);
- 1 1/2 lyžice rasce;
- čierne korenie;
- 1 cibuľa;
- bobkový list;
- kopor;
Postup:
- Kapustu umyjeme a očistíme. Odstránime stopku. Listy nakrájame na tenučké plátky, pričom jeden list si odložíme bokom.
- Kapustu po častiach osolíme a podusíme v samostatnej nádobe.
- Na spodok suda dáme rascu a kopor a zakryjeme kapustným listom.
- Podusenú kapustu premiestnime do suda a utlačíme. Dáme na ňu vrstvu cibule, bobkový list a čierne korenie. Opakujeme pre ďalšie vrstvy.
- Na konci kapustu v sude zaťažíme pomocou kameňov. Šťava by mala byť približne 2-3cm nad kameňmi. Ak nemáme dosť šťavy, pridáme prevarenú a vychladenú vodu.
- Sud zakryjeme vekom a nalejeme vodu do kanáliku okolo veka. Týmto sa zabráni tomu, aby do suda prenikal kyslík.
- Necháme pri izbovej teplote kvasiť cca 3 týždne. Potom spotrebujeme alebo skladujeme na chladnejšom mieste (teplota pod 12 °C).
0 comments:
Zverejnenie komentára