nedeľa 2. decembra 2012

Jablkový koláč


Suroviny (na 2 koláče s priemerom 23 cm / 9 inch):

- na cesto:
  • 4 poháre múky, 800 ml;
  • 1 1/2 pohára Crisco (alebo Hera, 270 gr.);
  • 2 lyžice cukru;
  • 2 lyžičky soli;
  • 4/5 pohára vody;
- na plnku:
  • 1/2 pohára cukru;
  • 1 lyžička mletej škorice;
  • 1/4 lyžičky mletého zázvoru;
  • 1/4 lyžičky muškátového oriešku;
  • 8 jabĺk roznych druhov (Red Delicious, Golden Delicious, Granny Smith);
  • 1 lyžica citrónovej šťavy;
- na potretie:
  • 1 vajce.
Postup:
  1. Suroviny na cesto dáme do misky a vypracujeme. Maslo iba nakrájame na kúsky, neroztopíme ho. Odložíme do chladničky na 30-60 minút.
  2. Formy na pečenie vymastíme a dosku na cesto pomúčime. Cesto si rozdelíme na 4 časti a každú postupne vyvaľkáme do kruhového tvaru. 
  3. Rúru si predhrejeme na 190 °C (375 F).
  4. V druhej miske si zmiešame na malé kúsky nakrájané jablká, cukor, škoricu, zázvor, muškátový oriešok a polejeme citrónom.
  5. Formu si vyložíme cestom. Naplníme jablkovou zmesou. Vrchnú časť si vyvaľkáme na tenký korpus uprostred ktorého vykrojíme pomocou formičky otvor. Položíme navrch formy, pritlačíme k spodnej časti cesta a odstránime prebytočné cesto zo strán.
  6. Zopakujeme pre druhú formu. Oba koláče potrieme zvrchu vajíčkom a dáme piecť na 30 minút. 
  7. Po 30 minútach zvýšime teplotu na 210 °C (400 F) a pečieme ešte cca 20 minút.
  8. Pred podávaním necháme vychladnúť.

Upravené podľa:
Buddy Valastro's BAKING with the CAKE BOSS, 1st edition, 2011

0 comments:

Zverejnenie komentára

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...