Suroviny (na 2 koláče s priemerom 23 cm / 9 inch):
- na cesto:
- 4 poháre múky, 800 ml;
- 1 1/2 pohára Crisco (alebo Hera, 270 gr.);
- 2 lyžice cukru;
- 2 lyžičky soli;
- 4/5 pohára vody;
- na plnku:
- 1/2 pohára cukru;
- 1 lyžička mletej škorice;
- 1/4 lyžičky mletého zázvoru;
- 1/4 lyžičky muškátového oriešku;
- 8 jabĺk roznych druhov (Red Delicious, Golden Delicious, Granny Smith);
- 1 lyžica citrónovej šťavy;
- na potretie:
- 1 vajce.
Postup:
- Suroviny na cesto dáme do misky a vypracujeme. Maslo iba nakrájame na kúsky, neroztopíme ho. Odložíme do chladničky na 30-60 minút.
- Formy na pečenie vymastíme a dosku na cesto pomúčime. Cesto si rozdelíme na 4 časti a každú postupne vyvaľkáme do kruhového tvaru.
- Rúru si predhrejeme na 190 °C (375 F).
- V druhej miske si zmiešame na malé kúsky nakrájané jablká, cukor, škoricu, zázvor, muškátový oriešok a polejeme citrónom.
- Formu si vyložíme cestom. Naplníme jablkovou zmesou. Vrchnú časť si vyvaľkáme na tenký korpus uprostred ktorého vykrojíme pomocou formičky otvor. Položíme navrch formy, pritlačíme k spodnej časti cesta a odstránime prebytočné cesto zo strán.
- Zopakujeme pre druhú formu. Oba koláče potrieme zvrchu vajíčkom a dáme piecť na 30 minút.
- Po 30 minútach zvýšime teplotu na 210 °C (400 F) a pečieme ešte cca 20 minút.
- Pred podávaním necháme vychladnúť.
Upravené podľa:
Buddy Valastro's BAKING with the CAKE BOSS, 1st edition, 2011
0 comments:
Zverejnenie komentára