Suroviny:
- 3 lyžičky vanilky;
- 1 1/2 lyžičky instantnej kávy;
- 1 1/3 pohára múky;
- 6 lyžíc kakaa;
- 1 lyžička jedlej sódy;
- 6 vajec;
- 3/4 pohára cukru;
- 1/3 lyžičky soli;
Na plnku a navrch:
- 2 poháre smotany na šľahanie, 400 ml;
- 1/8 pohára masla;
- tmavá čokoláda, 300 gr.;
- 1/6 pohára rumu;
- 1 lyžička vanilky;
Na rumový sirup:
- 1/2 pohára vody;
- 4 lyžice cukru;
- 4 lyžice rumu.
Postup:
- Najprv si pripravíme plnku. V miske nad parou spolu vymiešame smotanu na šľahanie, maslo a čokoládu. Odstavíme z plameňa, necháme chvíľku ochladiť. Primiešame rum a vanilku a necháme stuhnúť v chladničke aspoň na 6 hodín.
- Suroviny na rumový sirup spolu vymiešame a tiež necháme postáť v chladničke.
- Vo vačšej miske zmiešame vanilku s kávou. Vajcia rozdelíme na bielka a žĺtky. Bielka necháme vyšľahať v robote. Žĺtka spolu s cukrom pridáme do misky s kávou a vanilkou a vymiešame.
- 9-palcovú (23 cm) okrúhlu formu na tortu vymastíme maslom a pomúčime. Rúru predhrejeme na 180 °C (350 °F).
- Do misky pridáme múku, preosiate kakao, jedlú sódu a soľ a zamiešame.
- Pridáme vyšľahané bielka a jemne premiešame až vznikne hladká zmes.
- Nalejeme do pripravenej formy a pečieme cca 43 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
- Pripravený korpus prekrojíme napoly a polejeme pripraveným rumovým sirupom (na obe strany okolo rezu).
- Plnku vyberieme z chladničky a necháme pár minút postáť pri izbovej teplote. 2/3 zmesi natrieme na spodný korpus. Prikryjeme vrchným korpusom a vrch potrieme zvyškom zmesi. Necháme postáť v chladničke ďalších 6 hodín.
- Ozdobíme podľa chuti, napríklad jahodami so šľahačkou.
0 comments:
Zverejnenie komentára