štvrtok 16. júla 2015

Čokoládovo-rumová torta


Suroviny:
  • 3 lyžičky vanilky;
  • 1 1/2 lyžičky instantnej kávy;
  • 1 1/3 pohára múky;
  • 6 lyžíc kakaa;
  • 1 lyžička jedlej sódy;
  • 6 vajec;
  • 3/4 pohára cukru;
  • 1/3 lyžičky soli;
Na plnku a navrch:
  • 2 poháre smotany na šľahanie, 400 ml;
  • 1/8 pohára masla;
  • tmavá čokoláda, 300 gr.;
  • 1/6 pohára rumu;
  • 1 lyžička vanilky;
Na rumový sirup:
  • 1/2 pohára vody;
  • 4 lyžice cukru;
  • 4 lyžice rumu.
Postup:
  1. Najprv si pripravíme plnku. V miske nad parou spolu vymiešame smotanu na šľahanie, maslo a čokoládu. Odstavíme z plameňa, necháme chvíľku ochladiť. Primiešame rum a vanilku a necháme stuhnúť v chladničke aspoň na 6 hodín.
  2. Suroviny na rumový sirup spolu vymiešame a tiež necháme postáť v chladničke.
  3. Vo vačšej miske zmiešame vanilku s kávou. Vajcia rozdelíme na bielka a žĺtky. Bielka necháme vyšľahať v robote. Žĺtka spolu s cukrom pridáme do misky s kávou a vanilkou a vymiešame. 
  4. 9-palcovú (23 cm) okrúhlu formu na tortu vymastíme maslom a pomúčime. Rúru predhrejeme na 180 °C (350 °F).
  5. Do misky pridáme múku, preosiate kakao, jedlú sódu a soľ a zamiešame.
  6. Pridáme vyšľahané bielka a jemne premiešame až vznikne hladká zmes. 
  7. Nalejeme do pripravenej formy a pečieme cca 43 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  8. Pripravený korpus prekrojíme napoly a polejeme pripraveným rumovým sirupom (na obe strany okolo rezu).
  9. Plnku vyberieme z chladničky a necháme pár minút postáť pri izbovej teplote. 2/3 zmesi natrieme na spodný korpus. Prikryjeme vrchným korpusom a vrch potrieme zvyškom zmesi. Necháme postáť v chladničke ďalších 6 hodín.
  10. Ozdobíme podľa chuti, napríklad jahodami so šľahačkou. 

0 comments:

Zverejnenie komentára

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...