sobota 21. marca 2015

Plnená kapusta


Suroviny:
  • 1 1/2 šálky ryže;
  • 1 1/2 balenia mletého hovadzieho masa (alebo bravčového);
  • 1 hlávka kapusty;
  • 1 cibuľa;
  • 3 balenia paradajkového pyré, 450 gr.
  • 4 strúčiky cesnaku;
  • korenie (čierne korenie, majoránka, čili, rasca, paprika, muškátový oriešok, kurkuma, paprika);
  • soľ.
Postup:
  1. Ryžu prepláchneme a necháme na sitku odkvapkať. 
  2. Na kapuste vytvoríme zárezy okolo hlúbika, aby sa nám lepšie oddeľovali listy. Dáme ju do veľkého hrnca do vody a necháme variť. Postupne oddeľujeme listy ako maknú. Toto je najzdĺhavejšia časť tohto receptu.
  3. Ryžu popražíme na lyžici oleja. Prilejeme pol šálky vody, chvíľku varíme, potom necháme stáť v pare.
  4. Maso ochutíme korením, pridáme pol lyžice soli, opraženú cibuľku a čerstvý lisovaný cesnak. Pridáme popraženú ryžu a zamiešame. 
  5. Zvyšne drobné kapustové listy z hlávky nakrájame nadrobno. Použijeme ich na dno hrnca pri varení. Hlúbik vyhodíme. 
  6. Vačšie kapustové listy rozkrojíme napoly a stenšíme ak majú hrubú žilu v strede. Naplníme pripravenou zmesou a zabalíme. Postupne ukladáme do hrnca. My sme použili dva hrnce na uvarenie spomínaného množstva. 
  7. Pripravíme si paradajkovú omáčku. Pyré zmiešame s cca 3 šálkami vody. Pridáme bazalku a lyžicu soli. Možeme pridať lyžicu oleja. Omáčku nalejeme na plnené kapustové listy do hrnca. Zaťažíme starým tanierom, alebo sklami na zaváranie.
  8. Varíme od zovretia približne 1 hodinu. Necháme trochu vychladnúť a podávame.

0 comments:

Zverejnenie komentára

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...