Suroviny:
- 1 1/2 šálky ryže;
- 1 1/2 balenia mletého hovadzieho masa (alebo bravčového);
- 1 hlávka kapusty;
- 1 cibuľa;
- 3 balenia paradajkového pyré, 450 gr.
- 4 strúčiky cesnaku;
- korenie (čierne korenie, majoránka, čili, rasca, paprika, muškátový oriešok, kurkuma, paprika);
- soľ.
Postup:
- Ryžu prepláchneme a necháme na sitku odkvapkať.
- Na kapuste vytvoríme zárezy okolo hlúbika, aby sa nám lepšie oddeľovali listy. Dáme ju do veľkého hrnca do vody a necháme variť. Postupne oddeľujeme listy ako maknú. Toto je najzdĺhavejšia časť tohto receptu.
- Ryžu popražíme na lyžici oleja. Prilejeme pol šálky vody, chvíľku varíme, potom necháme stáť v pare.
- Maso ochutíme korením, pridáme pol lyžice soli, opraženú cibuľku a čerstvý lisovaný cesnak. Pridáme popraženú ryžu a zamiešame.
- Zvyšne drobné kapustové listy z hlávky nakrájame nadrobno. Použijeme ich na dno hrnca pri varení. Hlúbik vyhodíme.
- Vačšie kapustové listy rozkrojíme napoly a stenšíme ak majú hrubú žilu v strede. Naplníme pripravenou zmesou a zabalíme. Postupne ukladáme do hrnca. My sme použili dva hrnce na uvarenie spomínaného množstva.
- Pripravíme si paradajkovú omáčku. Pyré zmiešame s cca 3 šálkami vody. Pridáme bazalku a lyžicu soli. Možeme pridať lyžicu oleja. Omáčku nalejeme na plnené kapustové listy do hrnca. Zaťažíme starým tanierom, alebo sklami na zaváranie.
- Varíme od zovretia približne 1 hodinu. Necháme trochu vychladnúť a podávame.
0 comments:
Zverejnenie komentára