Suroviny (na 5 fliaš):
- 2 košíčky jahod, 1280 gr.
- 1/4 hmotnosti ovocia cukru, 320 gr.;
- 1 lyžica citrónovej šťavy;
- 2 lyžice pektínu.
Postup:
- Fľaše na džem dokladne umyjeme vodou so saponátom a opláchneme.
- Jahody očistíme, nakrájame a následne podusíme.
- Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu. Ponoríme do nej fľaše na džem a necháme postáť.
- Do menšieho hrnca dáme teplú (nie vriacu) vodu a dáme do nej viečka na fľaše.
- Do teflonového hrnca dáme jahody spolu s 2 lyžicami pektínu a citrónom a za stáleho miešania necháme zovrieť. Pridáme cukor a povaríme cca 1 minútu od zovretia. Odoberieme penu zvrchu.
- Fľaše postupne po jednej vyberieme z hrnca, naplníme džemom, utrieme vrch fľaše, uzavrieme viečkom a vložíme naspať do vody. Necháme cca 10 minút vo vode vrieť. Odstavíme plameň a necháme cca 5 minút postáť.
- Vyberieme z vody a necháme cca 24 hodín na temnom mieste. Viečka by po stlačení nemali kliknúť.
- Skladujeme na temnom a chladnom mieste.
0 comments:
Zverejnenie komentára