utorok 30. septembra 2014

Tohtoročná úroda II.

Ako som už spomenula v predchádzajúcom príspevku, tento rok sa nám vo vyvýšenom záhone podarilo dopestovať domáce uhorky, paradajky, hrášok, redkvičky, žeruchu, šalát a mrkvu. Papriky, špenát, okra, karela a baklažán sa ukázali byť nevhodnými investíciami.



Paradajky. Tento rok sme zasadili jednak doma dopestované sadenice, ale aj kúpené sadenice z obchodu. Problém nastal, keď sme zistili, že vo vyvýšenom záhone nie je na cca 13 rastliniek dostatok miesta. Nevadí, povedali sme si a zasadili sme ich tesnejšie pri sebe. Spočiatku nám to prišlo ako dobrý nápad, veď aspoň bude viacej paradajok. Kdeže! Len čo sa plody vyvinuli do spočiatku zelených paradajok, už sa aj začínali kaziť. Aj preto sme vačšinu z nich obrali ešte kým boli zelené. (Čo so zelenými paradajkami? Napríklad tento recept...) Taktiež stonky mnohých rastlín začínali plesnivieť, a tak sme ich odstránili, aby aspoň niektoré prežili.


Žerucha. Je to kvietok, ktorý vám okrášli jednak vyvýšený záhon, ale i šalát, či iný pokrm. Kvety a listy sú jedlé (príchuť horčice).





Paprika. Tento rok sme zasadli dva typy - klasickú a čili papričku. Nejak nám obe príliš nevyrástli. Možno bolo problém v tom, že na nich paradajky príliš tienili.






Baklažán. Okra. Karela. Špenát. Tieto štyri zeleniny majú pre nás spoločné jedno - nebolo z nich príliš veľa osohu.























Mrkva. Na mrkvu sme čakali najdlhšie. Keďže sme tento rok v záhone mali iba 6 palcov zeminy, vyrástla len do adekvátnej dĺžky. Vyťahovať mrkvu je sranda, pretože nikdy neviete, aká veľká bude :-)


0 comments:

Zverejnenie komentára

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...