Suroviny:
- na cesto:
- 3 šálky múky;
- 2 lyžice cukru;
- 3/4 lyžičky soli;
- 3/4 šálky masla;
- 3/4 šálky vody;
- 7 olúpaných nadrobno nakrájaných jabĺk;
- 1 1/2 šálky olúpanej nadrobno nakrájanej tekvice;
- 1/3 šálky sušených brusníc;
- 2 lyžice kukuričného škrobu;
- 1/2 šálky cukru;
- 2 lyžice citrónovej šťavy;
- 1/4 lyžičky škorice;
- mlieko;
- cukor.
Postup:
- V miske zmiešame múku, cukor a soľ. Maslo nakrájame na tenké plátky a pridáme do misky spolu s trochou vody, vymiešame.
- Hotové cesto rozdelíme na 2 časti – vačšiu a menšiu. Vačšiu časť cesta vyvaľkáme a vložíme do vymastenej formy. Obe odložíme do chladničky na cca 1 hodinu (aby stuhli).
- Medzitým si pripravíme náplň. Jablká a tekvicu olúpeme a nakrájame na malé kúsky a vložíme ich do misky. Prisypeme brusnice a škoricu, prilejeme citrónovú šťavu. Rúru predhrejeme na 200°C (400 F).
- V malej miske si zmiešame kukuričný škrob spolu s cukrom. Pridáme k zmesi jabĺk a tekvice a a necháme 10 minút postáť.
- Menšiu časť cesta vyvaľkáme a nakrájame na tenké pásiky. Do formy s cestom pridáme pripravenú ovocnú náplň a utlačíme ju. Pásiky pripevníme navrch koláča tak, aby vytvorili mriežku.
- Cesto navrchu koláča potrieme mliekom a posypeme cukrom. Formu vložíme na prostrednú poličku v rúre a necháme 30 minút piecť. Pri pečení možu šťavy z ovocia vykvapkať do rúry, preto je lepšie podložiť formu kusom alobalu. Po 30 minútach znížime teplotu na 190°C (375 F) a pečieme ešte cca 40 minút.
- Pred podávaním necháme 30-60 minút vychladnúť.
0 comments:
Zverejnenie komentára