nedeľa 2. decembra 2012

Jablkovo-tekvicový koláč



Suroviny:

- na cesto:
  • 3 šálky múky;
  • 2 lyžice cukru;
  • 3/4 lyžičky soli;
  • 3/4 šálky masla;
  • 3/4 šálky vody;
- náplň:
  • 7 olúpaných nadrobno nakrájaných jabĺk;
  • 1 1/2 šálky olúpanej nadrobno nakrájanej tekvice;
  • 1/3 šálky sušených brusníc;
  • 2 lyžice kukuričného škrobu;
  • 1/2 šálky cukru;
  • 2 lyžice citrónovej šťavy;
  • 1/4 lyžičky škorice;
- na potretie:
  • mlieko;
  • cukor.

Postup:
  1. V miske zmiešame múku, cukor a soľ. Maslo nakrájame na tenké plátky a pridáme do misky spolu s trochou vody, vymiešame.
  2. Hotové cesto rozdelíme na 2 časti – vačšiu a menšiu. Vačšiu časť cesta vyvaľkáme a vložíme do vymastenej formy. Obe odložíme do chladničky na cca 1 hodinu (aby stuhli).
  3. Medzitým si pripravíme náplň. Jablká a tekvicu olúpeme a nakrájame na malé kúsky a vložíme ich do misky. Prisypeme brusnice a škoricu, prilejeme citrónovú šťavu. Rúru predhrejeme na 200°C (400 F).
  4. V malej miske si zmiešame kukuričný škrob spolu s cukrom. Pridáme k zmesi jabĺk a tekvice a a necháme 10 minút postáť.
  5. Menšiu časť cesta vyvaľkáme a nakrájame na tenké pásiky. Do formy s cestom pridáme pripravenú ovocnú náplň a utlačíme ju. Pásiky pripevníme navrch koláča tak, aby vytvorili mriežku.
  6. Cesto navrchu koláča potrieme mliekom a posypeme cukrom. Formu vložíme na prostrednú poličku v rúre a necháme 30 minút piecť. Pri pečení možu šťavy z ovocia vykvapkať do rúry, preto je lepšie podložiť formu kusom alobalu. Po 30 minútach znížime teplotu na 190°C (375 F) a pečieme ešte cca 40 minút.
  7. Pred podávaním necháme 30-60 minút vychladnúť.

0 comments:

Zverejnenie komentára

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...