Suroviny (na cca 25 ks):
- 2 lyžice olivový olej;
- 1 nadrobno nakrájaná menšia cibuľa;
- 4 menšie zemiaky, 450 gr.;
- 1/2 pohára nastrúhaného čedaru, 125 ml;
- 1/4 lyžičky soli;
- 1/4 lyžičky čierne korenie;
Na cesto:
- 3 poháre hladkej múky, 750 ml;
- 1 lyžička soli;
- 1 vajce;
- 3/4 pohára vody, 190 ml;
- 2 lyžice olivový olej;
Postup:
- V miske zmiešame múku so soľou. Pridáme vajce, olej a vodu a spracujeme na hladké cesto. Cesto by sa nemalo lepiť. Misku zakryjeme a cesto necháme odpočívať cca 20 minút.
- Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. V hrnci so slanou vodou ich uvaríme domakka, cca 15 minút. Scedíme a dáme do misky, rozdusíme na kašu.
- Syr čedar nastrúhame a pridáme k zemiakom.
- Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu (cca 5 minút) a pridáme k zemiakom spolu so soľou a čiernym korením. Premiešame.
- Cesto si rozdelíme na 4 časti. Pomúčime a vyvaľkáme na tenké pláty. Pohárom vykrajujeme kolieska, ktoré naplníme pol lyžicou pripravenej zmesi zo zemiakov a čedaru. Koliesko preložíme napoly a hrany stlačíme spolu, až sa piroh uzavrie. Pirohy ukladáme na utierku.
- Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu. Pirohy varíme v dávkach. Každú dávku varíme cca 5 minút, až kým pirohy vyplavú na povrch. Občas zamiešame.
- S dierkovanou lyžicou pirohy vyberieme. Podávame napríklad s upraženou slaninkou, bielym jogurtom a pažítkou.
0 comments:
Zverejnenie komentára