nedeľa 24. augusta 2014

Pirohy s plnkou z čedaru a zemiakov


Suroviny (na cca 25 ks):
  • 2 lyžice olivový olej;
  • 1 nadrobno nakrájaná menšia cibuľa;
  • 4 menšie zemiaky, 450 gr.;
  • 1/2 pohára nastrúhaného čedaru, 125 ml;
  • 1/4 lyžičky soli;
  • 1/4 lyžičky čierne korenie;
Na cesto:
  • 3 poháre hladkej múky, 750 ml;
  • 1 lyžička soli;
  • 1 vajce;
  • 3/4 pohára vody, 190 ml;
  • 2 lyžice olivový olej;
Postup:
  1. V miske zmiešame múku so soľou. Pridáme vajce, olej a vodu a spracujeme na hladké cesto. Cesto by sa nemalo lepiť. Misku zakryjeme a cesto necháme odpočívať cca 20 minút.
  2. Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. V hrnci so slanou vodou ich uvaríme domakka, cca 15 minút. Scedíme a dáme do misky, rozdusíme na kašu.
  3. Syr čedar nastrúhame a pridáme k zemiakom.
  4. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu (cca 5 minút) a pridáme k zemiakom spolu so soľou a čiernym korením. Premiešame.
  5. Cesto si rozdelíme na 4 časti. Pomúčime a vyvaľkáme na tenké pláty. Pohárom vykrajujeme kolieska, ktoré naplníme pol lyžicou pripravenej zmesi zo zemiakov a čedaru. Koliesko preložíme napoly a hrany stlačíme spolu, až sa piroh uzavrie. Pirohy ukladáme na utierku.
  6. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu.  Pirohy varíme v dávkach. Každú dávku varíme cca 5 minút, až kým pirohy vyplavú na povrch. Občas zamiešame.
  7. S dierkovanou lyžicou pirohy vyberieme. Podávame napríklad s upraženou slaninkou, bielym jogurtom a pažítkou.

0 comments:

Zverejnenie komentára

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...