nedeľa 31. augusta 2014

Tohtoročná úroda

Náš vyvýšený záhon sa ukázal byť dobrou  investíciou. Tento rok sa nám podarilo dopestovať domáce uhorky, paradajky, hrášok, redkvičky, žeruchu, šalát a špenát. Ešte stále čakáme na papriky a mrkvu. Baklažán a okru sa nám tentokrát nepodarilo dopestovať.

Uhorky. Kúpili sme ich už ako hotové sadenice. Z malých rastliniek vyrástli do výšky a rozkvitli do krásnych žltých kvetov. Z nich potom vyrástli uhorky, ktoré sme použili do šalátov.

Hrášok. Vypestovaný zo semienka, hrášok vyklíči už za 10 dní. Je to jedna z najchutnejších zelenín v záhradke a inšpiruje k častým návštevám k vyvýšenému záhonu :) Hrášok potrebuje oporu, preto sme ho vysadili v časti pri plote z droteneho pletiva.

Redkvičky. Zmestí sa ich až 16 do jednej štvorcovej stopy. Zo semienka vyrastú už za 4 týždne, takže v našom záhone boli medzi prvými (spolu so šalátom), čo dozreli. Redkvičky neznášajú príliš vysoké teploty, preto je lepšie ich sadiť iba na jar alebo v jeseni.


Šalát. Hlávkový a rímsky šalát boli našou obľúbenou zeleninou tento rok. Od mája až do júla sme mali čerstvý šalát na večeru aspoň dvakrát týždenne. Bol krásne chrumkavý na rozdiel od polozvadnutého šalátu z obchodu. Postupne sme odstrihávali vonkajšie listy a šaláty rástli do výšky. Celú hlávku je potrebné utrhnúť predtým než šalát začne kvitnúť, inak zhorkne.  
Pokračovanie nabudúce...

0 comments:

Zverejnenie komentára

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...