pondelok 25. januára 2016

Spomienky na poslednú úrodu

Tento príspevok tu mal byť tak 5 mesiacov dozadu. A síce, chystala som sa napísať, ako sa darilo našim plánovaným vyvýšeným záhonom tento rok. Na programe však boli iné, prioritnejšie veci, a tak sa k tomu dostávam až teraz, keď je vonku mráz a záhradka je zakrytá snehom.

Aby sme mohli lepšie uskutočniť náš plán, rozdelili sme si vyvýšený záhon na štvorcové políčka pomocou bambusových tyčiek. Tento sposob sa veľmi osvedčil - konečne som vedela, čo je presne kde zasadené, aj keď chvíľu trvalo, kým nám niektoré rastlinky vyklíčili zo semienka. Použili sme vlastnoručne vypestované sadenice paradajok a uhoriek. Na budúci rok už asi nakúpim tieto sadenice z obchodu.


Jahody, ktoré sme najskor nasadili do vyvýšeného záhonu, sme sa rozhodli premiestniť nakoniec do samostatných kvetináčov. Chodili nám totiž si na nich pochutnať vtáky. Ku domu sa až tak už neodvážia. Týmto sa nám tiež bude lepšie kontrolovať ich rast - z povodných rastliniek vyrástlo veľa detských výhonkov, ktoré sme zasadili do ďalších kvetináčov.

Príjemne ma tento rok prekvapil koriander, ktorý bol veľmi aromatický. Vyrástol zo semienka priamo v záhone.


V polovici leta sme museli oba záhony oplotiť, aby odolali návštevám nečakaných maškrtníkov. Bolo to celkom jednoduché, postačí pevné plastové pletivo, tyčky a drotiky na pripevnenie pletiva.

Dobre sa darilo i zo semienka vypestovanému hrášku, či zelenej fazuli. Veľmi chutný bol i mangold, hlavne jeho mladé lístky v zeleninovom šaláte.

Do kvetináča určeného na bylinky sme zasadili rozmarín, šalviu, petržlen, bazalku, matu a sedmikrásky. Len čili papričky nám nejaké zvieratko zožralo ešte kým boli malinkými rastlinkami, takže tento rok sme boli bez nich,



Ešte jeden pohľad na kvetináč s bylinkami - kvietky ho krásne doplňujú.

A nakoniec kráľovná našej záhradky - paradajka. Tento rok sme zasadili až 17 sadeníc! Takže úroda bola veľká. Ku koncu sezóny sme ich museli dooberať zelené, a dozreli už pri okne. Inak by ich zahubil mráz. 



0 comments:

Zverejnenie komentára

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...