Suroviny (na menší bochník):
- 1 lyžica sušené droždie;
- 1 1/2 pohára celozrnnej múky;
- 1/2 pohára ražnej múky;
- 1/2 pohára chlebovej múky;
- 1 lyžička soli;
- 1 lyžica kakao;
- 1/2 pohára kávy;
- 1/4 pohára mlieka;
- 1 lyžica melasa;
- 1/2 pohára hrozienok;
Postup:
- Hrozienka namočíme do pol pohára horúcej vody;
- Ostatné suroviny dáme do chlebovej pekárničky a zapneme cyklus na cesto.
- Cesto vyberieme z pekárničky a vhnetieme doň hrozienka. Vytvarujeme na bochník a necháme postáť po pomúčenej doske zakryté cca 1 hodinu. (Zakryť možeme napr. formou z pekárničky.)
- Do rúry vložíme kameň na pizzu a predhrejeme na 190 °C (375 °F). Bochník poprášime ražnou múkou a ostrým tenkým nožom urobíme navrchu zárezy.
- Pečieme na kameni cca 45 minút. Počas prvých piatich minút pečenia nastriekame okolo chleba trochu vody cca 4-krát. Toto zaručí chrumkavejšiu korku. Treba sa vyhnúť postriekaniu svetla v rúre, aby neprasklo.
0 comments:
Zverejnenie komentára