nedeľa 17. januára 2016

Chlieb Pumpernickel s hrozienkami


Suroviny (na menší bochník):
  • 1 lyžica sušené droždie;
  • 1 1/2 pohára celozrnnej múky;
  • 1/2 pohára ražnej múky;
  • 1/2 pohára chlebovej múky;
  • 1 lyžička soli;
  • 1 lyžica kakao;
  • 1/2 pohára kávy;
  • 1/4 pohára mlieka;
  • 1 lyžica melasa;
  • 1/2 pohára hrozienok;
Postup:
  1. Hrozienka namočíme do pol pohára horúcej vody;
  2. Ostatné suroviny dáme do chlebovej pekárničky a zapneme cyklus na cesto.
  3. Cesto vyberieme z pekárničky a vhnetieme doň hrozienka. Vytvarujeme na bochník a necháme postáť po pomúčenej doske zakryté cca 1 hodinu. (Zakryť možeme napr. formou z pekárničky.)
  4. Do rúry vložíme kameň na pizzu a predhrejeme na 190 °C (375 °F). Bochník poprášime ražnou múkou a ostrým tenkým nožom urobíme navrchu zárezy. 
  5. Pečieme na kameni cca 45 minút. Počas prvých piatich minút pečenia nastriekame okolo chleba trochu vody cca 4-krát. Toto zaručí chrumkavejšiu korku. Treba sa vyhnúť postriekaniu svetla v rúre, aby neprasklo.

0 comments:

Zverejnenie komentára

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...