nedeľa 10. apríla 2016

Tmavý ražný chlieb


Suroviny:
  • 2 1/4 pohára vody, 475g;
  • 1 lyžica rasce;
  • 3/4 lyžičky morskej soli, 10g;
  • 3 poháre ražnej múky, 350g;
  • 1 1/4 pohára bielej múky, 150g;
Kvások I.:
  • 5 lyžíc organickej ražnej múky;
  • 5 lyžíc filtrovanej vody;
Kvások II.:
  • 1 lyžica kvásku I.;
  • 6 lyžíc ražnej múky, 50g;
  • Voda, 50 ml;
Kvások III.:
  • Kvások II.
  • 1/2 pohára + 2 lyžice ražnej múky, 75g;
  • Voda, 75ml;
Postup:
  1. Pripravíme si kvások I. Po dobu 5 až 7 dní opakujeme nasledujúci krok 1x denne. Zmiešame lyžicu vody s lyžicou ražnej múky. Nasledujúci deň polovicu pripravenej zmesi vyhodíme a ku zvyšku primiešame ďalšiu lyžicu múky a vody. Skladujeme pri izbovej teplote.
  2. Pripravíme kvások II. V miske zmiešame 1 lyžicu kvásku I. s 50g múky a 50 ml vody. Necháme postáť 8 až 12 hodín.
  3. Pripravíme kvások III. V miske zmiešame kvások II. so 75 g múky a 75 ml vody. Necháme postáť 8 až 12 hodín.
  4. Na chlieb: V miske zmiešame 475g teplej vody s kváskom III. Pridáme ostatné suroviny a spracujeme na cesto. Necháme postáť v zakrytej miske cca 30 minút.
  5. Bannetton (prútený košík zakrytý plátnom) vysypeme ražnou múkou. Dáme doňho pripravený bochník a necháme zakryté postáť cca 3 hodiny. 
  6. Do rúry vložíme kameň na pizzu a predhrejeme ju na 250 °C (475 °F). Následne znížime teplotu na 230 °C (450 °F) a na kameň vysypeme bochník. Pečieme cca 40 minút.
  7. Necháme vychladnúť (12 až 24 hodín) a podávame.

0 comments:

Zverejnenie komentára

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...