sobota 23. februára 2013

Tvarohové lievance

Ingrediencie (30 kusov):

  • 200 ml mlieka,
  • 250 g jemného nízkotučného tvarohu,
  • 2 vajcia,
  • 1 kopcovitá PL kryštálového cukru (30 g),
  • 1 PL oleja (nemusí sa dať),
  • 200-250 g polohrubej múky,
  • 1 čl kypriaceho prášku,
  • soľ,
  • (100 g čučoriedok).


Postup:

  1. Mlieko, tvaroh, žĺtky, cukor, soľ (olej) dobre vymiešame. Postupne vmiešame múku s kypriacim práškom a sneh z bielkov. Cesto dobre vymiešame. Počas pečenia lievancov sa môže do zvyšného cesta pomaly prilievať trošku mlieka, aby zmes nezhustla, max. další 1 dcl mlieka.
  2. Nakoniec do cesta môžme pridať čučoriedky. (Je možné použiť aj sušené hrozienka, ktoré sme predtým na chvíľu namočili vo vode a nakrájali na menšie kúsky alebo sa do cesta dá pridať mak). Lievance upečieme vo vhodnej panvici (na kvalitnej panvici môžme piecť bez tuku). Podávame ozdobené podľa chuti. 

TIP: Navrch môžme použiť napr.: med / javorový sirup / biely jogurt / šľahačku / zmrzlinu / lekvár. Zdobiť ďalej môžeme čerstvým sezónnym ovocím, kolieskami banánu alebo mandarinkami/ananásom z konzervy, prípadne teplým hruškovým kompótom (recept je uvedený na tomto blogu, viď. sekcia Sladkosti). Na posypanie sa dajú použiť kúsky orechov, mandľové lupienky, granko, škorica či strúhaná čokoláda.


TIP: Čast bielej múky je možné nahradiť celozrnnou alebo špaldovou múkou, prípadne jemnými ovsenými vločkami. Cesto sa dá obohatiť aj ovocím, napríklad strúhanými jablkami.


Zdroj: upravené podľa
Báječná žena: Dobré jedlo. Bratislava: 7 PLUS. ISSN 1336-1066. (Jún 2012)

0 comments:

Zverejnenie komentára

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...