Suroviny:
- 470 - 500 g polohrubej múky,
- 30 g kryštáľového cukru,
- 30 g masla,
- 2 vajíčka (alebo 3-4 žĺtka pre väčšiu jemnosť),
- 3 lyžice rumu (nemusí byť),
- 30 g droždia,
- 1/4 l mlieka,
- soľ na špičku lyžičky,
- bravčová masť.
Postup:
- Droždie dáme do misky, pridáme kúsok mlieka a necháme zohriať v mikrovlnke na 30 sekúnd. Postupne všetky suroviny (okrem masti) spolu rozmiešame v robote alebo varechou či lyžicou.
- Zakryjeme pokrievkou/utierkou a necháme kysnúť 0,5 hod.
- Z cesta vytvarujeme guľôčky a vykladáme ich na hladkú múku (cca 30 - 40 kusov). Necháme nakysnúť ešte ďalších 0,5 hod. Cesto je dobre nakysnuté, ak do neho pichneme prstom a vráti sa do pôvodného tvaru.
- Na panvici rozpustíme bravčovú masť tak, aby mala aspoň 1 cm hĺbku. Guľôčky pred hodením na panvicu mierne roztiahneme a vytvoríme tak miernu priehlbinku v strede.
- Koblihy osmažíme z oboch strán a podávame s džemom.
0 comments:
Zverejnenie komentára