Suroviny:
- bôčik, 350 gr.
- múka, 500 gr.
- mlieko, 300 ml;
- 2 vajcia;
- 1 lyžica sušené droždie;
- soľ;
- sezamové semienka na posyp;
Postup:
- Z bočiku odstránime kožu a nakrájame ho na malé kúsky. Mal by mať iba veľmi málo masa. Dáme do hrnca a pomaly škvaríme. Podlejeme vodou zo začiatku, aby sa nepripálili. Osolíme. Z hrnca postupne odoberáme rozpustené sadlo a odkladáme ho do misky. Pred koncom škvarky polejeme trochou mlieka, aby nadobudli krásnu červenkastú farbu. Necháme vychladnúť a pomelieme.
- Mlieko jemne ohrejeme v mikrovlnke a dáme doň sušené droždie. Necháme postáť až sa jemne napení.
- Ku kvásku pridáme 1 1/2 vajca, múku, 125 gr. sadla a 3 lyžičky soli. Necháme na teplom mieste hodinu vykysnúť.
- Vyvaľkáme na hrúbku 1/2 cm. Posypeme časťou škvariek. Pravú tretinu obdĺžnika preložíme dostredu. ľavú tretinu preložíme tiež do stredu a zakryjeme tak preloženú pravú tretinu.
- Vrch opať potrieme škvarkami a zase preložíme cez seba.
- Cesto vyvaľkáme, opať potrieme škvarkami a opakujeme prekladanie.
- Nakoniec vyvaľkáme na hrúbku 1 1/2 cm. Vidličkou na vrchu urobíme jemné zárezy do tvaru mriežky. Okrúhlou formičkou vykrojíme kolieska a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Potrieme vajcom a posypeme sezamovými semienkami.
- Pečieme cca 25 minút pri teplote 190 °C (375 °F).
0 comments:
Zverejnenie komentára