štvrtok 27. marca 2014

Príprava na pestovanie zeleniny

Toto je prvý rok, kedy chcem skúsiť, aké ťažké je dopestovať si vlastnú zeleninu. Výhodou vlastnej úrody je, že je organická a človek si može byť istý, že nebsahuje žiadne pesticídy a podobné "zlepšováky".

Hoci je vonku ešte stále zima a pod nulou, niektorá zelenina sa dá predpestovať i dnu. Mám kúpené semienka doma obľúbenej zeleniny ako je redkvička, mrkva, šalát, špenát, paradajky, sladká paprika a uhorka. Pre začiatok by to malo postačiť.

 Na okrasu a na prilákanie včiel chcem tiež na kraj políčka zasadiť žeruchu. Premýšľam i o nechtíku.

Veľmi doležitý pre zasadenie zeleniny je dátum posledného mrazu v regióne.
Pre mňa je to 9. máj. To znamená, že po 9. máji by teoreticky malo byť bezpečné sadiť vonku akýkoľvek typ zeleniny. Od tohoto dátumu je potreba odčítať niekoľko týždňov v závislosti na typu.

Moja orientačná tabuľka vyzerá takto:
Týždne pred dátumom posledného mrazu Typ zeleniny
7 (16. marec) šalát, sladká paprika
6 paradajky
5 špenát
3 redkvička, mrkva
1 uhorka, žerucha

Táto tabuľka slúži len orientačne, pretože nechcem, aby napr. všetky paradajky dozreli v ten istý čas. Takže pár ich zasadím i o týždeň či dva neskor. 

A takto vyzerá moj prvý pokus o vypestovanie zeleniny zo semienka:

Zatiaľ teda nič nevyklíčilo, bude si treba počkať 7 až 21 dní. Predpokladom je tiež teplota okolo 21 stupňov. Takže už teraz viete, kedy prísť omrknúť ďalší príspevok ;-) 

0 comments:

Zverejnenie komentára

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...